Normal_3529

Patiënten kunnen met ingang van woensdag 8 juni op internet zien aan welke regels hun arts zich bij een behandeling heeft te houden. Medisch specialisten in Nederland hebben hun richtlijnen openbaar gemaakt op de site Kwaliteitskoepel.nl.

Op Kwaliteitskoepel.nl staan honderden uiteenlopende richtlijnen, uiteenlopend van 'afstaande oren' tot 'zwangerschapsonderbreking'.

Gewone publiek
De site is een initiatief van 29 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, en de Orde van Medisch Specialisten. Tot op heden waren de richtlijnen voor operaties en behandelingen moeilijk of helemaal niet vindbaar voor het gewone publiek. Kwaliteitskoepel.nl wil tegemoetkomen aan de wens om transparanter te werken en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Bewust worden
Borstkankerpatiënten kunnen bijvoorbeeld via de site leren dat kankerspecialisten verplicht zijn een borstreconstructie aan te bieden als een patiënt een borst kwijtraakt. "Een reconstructie wordt nog steeds niet in alle ziekenhuizen aangeboden", zegt Irene Mathijssen, medisch specialist in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, op VK.nl . "Het is goed dat patiënten zich bewust worden van wat er mogelijk is."

Folders
Veel ziekenhuizen hebben nu eigen folders met informatie over een ingreep. "Maar dit gaat veel verder", zegt Mathijssen. "Alle richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien zijn ze rechtsgeldig."

Aangevuld
De website wordt in de loop van dit jaar aangevuld met nieuwe informatie, waaronder kwaliteitsmetingen en heldere samenvattingen in het Nederlands.

Bron: Erasmus MC