Normal_3665

GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) schort de gesprekken met Abvakabo FNV over een nieuwe cao voorlopig op.

Aanleiding hiertoe is de aankondiging van minister Schippers van VWS om € 600 miljoen te bezuinigen op de ggz. Abvakabo FNV betreurt het dat werknemers op korte termijn geen verbeteringen in hun arbeidsvoorwaarden kan worden gesteld.

De ggz wordt met de bezuinigingen onevenredig zwaar getroffen. In het belang van de kwaliteit voor cliënten en medewerkers van ggz-instellingen zal vakbond Abvakabo FNV de strijd aangaan tegen deze plannen en waar mogelijk samen actie voeren met GGZ Nederland. De brancheorganisatie kondigde vandaag al aan dat ze vanaf 27 juni zal starten met een opnamestop van maximaal 24 uur in estafettevorm.

Abvakabo FNV hoopt de gesprekken over de cao-onderhandelingen na de zomer weer op te kunnen pakken met GGZ Nederland. Om de implicaties van de bezuinigingen te kunnen duiden en zich nader te beraden op acties tegen de bezuinigingen claimt GGZ Nederland tijd. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap hebben zij tegelijkertijd aangegeven dat het niet de intentie is de bezuinigingen op de werknemers af te wentelen. Abvakabo FNV ziet overigens geen aanleiding om afstand te doen van haar eisenpakket en stelt een marktconforme cao voor medewerkers in de GGZ.