Normal_4471

DOETINCHEM (ANP) - Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft een externe deskundige ingeschakeld om te onderzoeken wat er fout is gegaan bij de behandeling van een oud-medewerkster, die in mei aan de gevolgen van kanker is overleden. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de zaak, zo heeft een woordvoerster van het ziekenhuis dinsdag bevestigd.

De behandelend maag-, lever- en darmspecialist heeft in het personeelsblad van het ziekenhuis alvast het boetekleed aangetrokken, omdat hij de verkeerde diagnose stelde. De vrouw kwam meermalen op zijn spreekuur met buikklachten. De specialist dacht dat ze een prikkelbare darm had. Toen ze met ernstige pijn op de spoedeisende hulp kwam en naar hem vroeg, stuurde de specialist een assistent om naar haar te kijken, denkend dat hij haar klachten wel kende. Kort daarna bleek uit een CT-scan dat de vrouw vergevorderde kanker had, waaraan ze enkele weken later overleed. "Ik kon wel door de grond zakken", aldus de arts.

De oud-medewerkster wilde kort voor haar dood haar verhaal doen in het personeelsblad om haar collega's te waarschuwen dat er, ondanks de beste bedoelingen, zaken helemaal fout kunnen gaan, zegt de ziekenhuiswoordvoerster. "Onze directie wilde daaraan meewerken, omdat zij transparantie en eerlijkheid belangrijk vinden. Ook de specialist, die bekend staat als heel bekwaam en integer en die het verschrikkelijk vindt, wilde meewerken."

"Het was een dramatisch moment, toen uit de scan bleek dat ze kanker had. Dat geeft een afschuwelijk gevoel van falen. Ik heb een inschattingsfout gemaakt", stelt de arts. Volgens ziekenhuisdirecteur Geert Huisman "vergt het moed om je eigen fouten openlijk onder ogen te durven zien." De familie van de overleden vrouw wil niet meer reageren op de kwestie.