Normal_4034

DEN HAAG (ANP) - De naam van de Haagse alternatieve arts Mayta Sickesz hoeft niet uit het artsenregister te worden geschrapt. Ze mag actief blijven als dokter.

Dat heeft het Centraal Tuchtcollege deze week in hoger beroep bepaald, zo is woensdag bekend geworden. De hoogbejaarde vrouw krijgt wel een voorwaardelijke schorsing opgelegd van een jaar.

Sickesz was in hoger beroep gegaan nadat het Regionaal Tuchtcollege haar in 2010 de zwaarste straf had opgelegd die een tuchtcollege in huis heeft: schorsing uit het ambt.

Sickesz ontwikkelde in de jaren zestig een eigen geneeswijze, de orthomanuele therapie. Haar methode heeft bij Nederlandse behandelaars en artsen veel navolging gekregen.

Ze werd door een patiënte aangeklaagd die last had van rugklachten en duizeligheid. Volgens de arts had de vrouw last van beginnende schizofrenie. Volgens het Regionaal Tuchtcollege had de arts niet de juiste papieren om psychiatrische ziekten vast te stellen. Daarbij had ze zich vooral laten voorlichten door de moeder van de patiënt.

Het Regionaal Tuchtcollege schreef in het vonnis van 2010 dat Sickesz al eerder was berispt vanwege haar werkwijze, maar dat die berispingen niets hadden geholpen. De vrouw zou geen tegenspraak dulden, ook niet door collega-artsen. Psychiaters deden volgens haar niets dan mensen vergiftigen, aldus het college. Het legde haar de zwaarste maatregel op omdat de kans groot was dat haar ‘disfunctioneren' anders zou doorgaan.

De nieuwe overwegingen in hoger beroep van het Centraal Tuchtcollege zijn nog niet vrijgegeven. Het is dus nog niet duidelijk op welke gronden nu tot een ander oordeel is gekomen.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij, een organisatie van artsen die al jaren ageert tegen Sickesz, had de advocaat van de patiënte betaald. Een woordvoerder stelt ‘totaal verrast' te zijn door de nieuwe uitspraak. „Maar ook een voorwaardelijke schorsing is een zware straf. Feit blijft dat ze is veroordeeld en dat wordt onder artsen als iets heel ernstigs gezien."