Normal_4232
HEERLEN/ZEIST (Novum/Dow Jones) - De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en Zorg en Welzijn, hebben in het tweede kwartaal de dekkingsgraad gehandhaafd rond 110 procent. Dat blijkt donderdag uit kwartaalcijfers.

Bij het ABP was de dekkingsgraad, die de verhouding tussen vermogen en verplichtingen uitdrukt, halverwege het jaar 112 procent. Dat is hetzelfde percentage als aan het einde van het eerste kwartaal, na een tijdelijke dip in de tussenliggende maanden. De wettelijke minimale dekkingsgraad is momenteel 105 procent.

"In een toenemend onrustige financiële markt heeft ABP slechts een klein positief rendement op de beleggingen kunnen boeken en is de dekkingsgraad stabiel gebleven", aldus vicevoorzitter Joop van Lunteren van het ABP.

De dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) daalde een procentpunt tot 110 procent, van 111 procent na het eerste kwartaal. PFZW haalde een rendement van 0,4 procent in het tweede kwartaal en zag het vermogen groeien tot EUR102 miljard.

"Ondanks onrust en aanhoudende onzekerheid op de financiële markten hebben over het tweede kwartaal een licht positief rendement behaald", zegt directeur Peter Borgdorff van PFZW.

Het rendement bij het ABP over het tweede kwartaal bedroeg 0,8 procent, dankzij een positief rendement op vastrentende waarden en een klein negatief rendement op aandelen en andere beleggingen. Het vermogen van het ABP groeide met 3 miljard euro tot 242 miljard euro, terwijl de verplichtingen eveneens met 3 miljard euro stegen tot 217 miljard euro.