Normal_4590

UTRECHT (Novum) - Huisartsen voor gezondheidscentra zijn steeds moeilijker te vinden. Het inkomen is te laag en de werkdruk is te hoog, en daarom kiezen huisartsen steeds vaker voor een eigen praktijk. De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) luiden de noodklok in een artikel in Medisch Contact.

Een gezondheidscentrum is een samenwerkingsverband van hulpverleners. Huisartsen zijn hier in loondienst. Beginnende huisartsen willen nog wel in loondienst werken, maar slechts als opstapje voor een financieel aantrekkelijkere eigen praktijk. Dit zorgt voor weinig continuïteit in de gezondheidscentra, wat de patiëntenzorg niet ten goede komt.

De hoogte van het inkomen van een arts in een gezondheidscentrum wordt mede bepaald door de patiëntenpopulatie en toeslagen voor achterstandswijken. Deze formules kloppen niet, stellen de organisaties.

In sommige wijken is weinig hoogbouw, waardoor de grenswaarde van het aantal adressen in een bepaald gebied niet wordt gehaald. Dit betekent niet automatisch dat de problematiek van achterstandswijken, zoals veel chronische zieken, verslaving en psychosociale problemen hier niet speelt. Huisartsen ervaren zo dus meer werkdruk, maar krijgen hier niet voor betaald.