Normal_4616

ASSEN (Novum) - Een medewerker van GGZ Drenthe is in mei op staande voet ontslagen wegens ernstig grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de instantie woensdag. De man wordt er onder meer van verdacht cliënten seksueel te hebben misbruikt.

De man, een leidinggevende verpleegkundige uit Beilen, werkte sinds 1991 voor de GGZ Drenthe, vertelt een woordvoerder. Sinds wanneer hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, wordt nog onderzocht. De zaak is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De medewerker moet voor het tuchtcollege verschijnen. GGZ Drenthe gaat bovendien aangifte doen.

De medewerker werd ontslagen nadat de instelling sms-berichten onder ogen kreeg waaruit bleek dat de man te ver ging. De GGZ Drenthe heeft contact gezocht met alle cliënten met wie de medewerker de afgelopen twintig jaar in aanraking kwam.

Bij vier tot zes cliënten zou de man zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. "In sommige gevallen was sprake van seksueel misbruik. In andere gevallen was bijvoorbeeld alleen sprake van intimidatie of onjuiste bejegening. De verhalen zijn verschillend." Niet alle cliënten willen aangifte doen, zegt de woordvoerder.

Volgens de zegsman is de medewerker veel te ver gegaan, zeker gezien het feit dat hij te maken had met psychiatrische patiënten. "Het zijn kwetsbare mensen. Het mag nooit gebeuren dat een hulpverlener misbruik maakt van de opgebouwde relatie met een cliënt. Dat gaat tegen alle beroepsethiek in."

De man ontkent dat er sprake was van dwang. Of dit klopt, wordt nog bekeken. "Maar stel dat er inderdaad geen sprake zou zijn van dwang, dan is wat hij heeft gedaan nog steeds ontoelaatbaar", zegt een woordvoerder.