Normal_4915

ISLAMABAD (Novum/AP) - De Pakistaanse arts die de CIA hielp bij het vinden van Osama bin Laden is een uitreisverbod opgelegd en zit momenteel vast. Dat heeft de Pakistaanse commissie die onderzoek doet naar de dood van Bin Laden dinsdag gezegd.

Dokter Shakil Afridi stond aan het hoofd van een fictief vaccinatieprogramma in Abottabad, de stad waar Bin Laden zich ophield. Hij probeerde daar met het vaccinatieprogramma als dekmantel dna-materiaal van de Al-Qaidaleider te bemachtigen. Afridi wordt vastgehouden door de Pakistaanse autoriteiten, maar is niet in staat van beschuldiging gesteld. De Verenigde Staten willen dat Afridi wordt vrijgelaten.

De door de regering opgezette commissie zei dinsdag dat Afridi en andere mensen die zij wil ondervragen het land niet zonder toestemming mogen verlaten. De commissie moet uitzoeken hoe Bin Laden zich zo lang in de garnizoenstad Abottabad heeft kunnen verschuilen. Ook bestudeert de commissie de omstandigheden rondom de Amerikaanse operatie waarbij Bin Laden werd gedood. De commissie wordt geleid door een rechter van het hooggerechtshof. Andere leden van de commissie zijn een gepensioneerde generaal, een voormalig diplomaat, een ex-politiechef en een ambtenaar.