Normal_5099

UTRECHT (Novum) - De huisartsen zijn niet te spreken over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. "Het kabinet belooft de burger medische zorg in de buurt, maar jaagt die zorg nu letterlijk de wijk uit", stelt voorzitter Steven van Eijck van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) maandag.

De kosten van de zorg door medisch specialisten en ziekenhuizen mogen de komende vier jaar met 5,5 procent stijgen, zegt Van Eijck, terwijl minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) tien procent kort op de huisartsenzorg. "Investeren in de zorg juichen wij toe, maar deze verdeling is onbegrijpelijk."

Patiënten worden de dupe omdat huisartsen de korting niet kunnen opvangen, voorspelt de vereniging. Huisartsen zullen ondersteunend personeel moeten ontslaan. "Patiënten met chronische aandoeningen als diabetes of COPD en ouderen moeten straks weer naar in het ziekenhuis in plaats van naar die ene vertrouwde huisartsenvoorziening om de hoek", aldus Van Eijck.

De minister wil juist dat huisartsen minder doorverwijzen naar ziekenhuizen. De LHV denkt dat de bezuiniging op de huisartsenzorg nog voor de zomer van 2012 teniet zijn gedaan door extra kosten in de specialistische zorg.