Normal_5142

UTRECHT (Novum) - De Utrechtse politie doet onderzoek naar een woning waar behandelingen tegen drugsverslaving met de stof ibogaïne worden aangeboden. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten.

Het onderzoek loopt al sinds maart, toen op de A2 een man werd doodgereden die in de woning was behandeld met ibogaïne, een stof die het verlangen naar drugs mogelijk helpt weg te nemen, maar die ook hallucinerend werkt en hartritmestoornissen kan veroorzaken. Eind vorige maand werd iemand anders die zich in de woning had laten behandelen met ernstige klachten in een ziekenhuis opgenomen.

In verband met het nieuwe incident heeft het OM besloten het onderzoek naar buiten te brengen, ook al is het nog niet afgerond. De twee mensen die de behandelingen aanbieden, weigeren daarmee op te houden. Omdat ibogaïne geen verboden stof is, kunnen ze daartoe niet eenvoudig worden gedwongen. De stof zou werken tegen een verslaving aan opiaten, zoals heroïne.

Het OM wil mensen waarschuwen voor de risico's van een behandeling met ibogaïne, een stof die wordt gewonnen uit een Afrikaanse plant. Het OM wil niet zeggen waar de woning staat waar de behandelingen worden aangeboden. Details over de twee verdachten worden ook niet gegeven, behalve dat ze rond de 50 jaar zijn.