Normal_5247

BUFFALO (Novum) - De uitvinder Wilson Greatbatch, die verantwoordelijk was voor de pacemaker, is dinsdag in Buffalo in de Amerikaanse staat New York overleden. Greatbatch is 92 jaar oud geworden. De doodsoorzaak is onbekend maar volgens zijn schoonzoon kwakkelde hij al langer met zijn gezondheid.

Greatbatch verzamelde gedurende zijn leven meer dan honderdvijftig patenten voor zijn uitvindingen, waaronder voor de pacemaker, die in 1960 voor het eerst in een mens werd geïmplanteerd. Vandaag de dag worden honderdduizenden mensen per jaar uitgerust met een pacemaker. Greatbatch werd in 1988 ingewijd in de Inventors Hall of Fame, waarmee hij in de voetsporen trad van zijn held, Thomas Edison.

Na zijn eigen toetreding tot de Hall of Fame bezocht Greatbatch nog lange tijd de jaarlijkse inwijdingsceremonie. Ook bracht hij elk jaar een bezoek aan vijf scholen om met kinderen te praten over een carrière in de wetenschap. Zijn boodschap aan scholieren was: vrees mislukking niet en hunker niet naar succes. De zoektocht naar een resultaat is de beloning, niet het resultaat zelf, aldus Greatbatch.

"Negen van de tien uitvindingen zullen niet werken", zei hij in 1997. "De tiende uitvinding zal die negen mislukkingen bekostigen."

De National Society of Professional Engineers riep de pacemaker in 1983 uit tot een van de tien belangrijkste technologische bijdrages aan de maatschappij van de afgelopen vijftig jaar. De eerste pacemaker werd in 1960 geïmplanteerd in een 77 jaar oude man, die na de operatie nog 18 maanden leefde.

Het bedrijf dat Greatbatch in 1970 oprichtte, Greatbatch Inc, vierde vorig jaar de vijftigste verjaardag van de pacemaker. Volgens de directeur van het bedrijf, Thomas Hook, heeft Greatbatch 'de grenzen van de wetenschap opgezocht' om de pacemaker te ontwikkelen.

In zijn latere jaren daagde Greatbatch uitvinders uit om kernfusie te ontwikkelen met behulp van een speciaal soort helium afkomstig van de maan. Ook werkte hij aan een geneesmiddel voor aids.