Normal_5730

UTRECHT - De KNMG deelt de conclusie in de Staat van de Gezondheidszorg 2011 dat de uitwisseling van informatie in de zorg veel beter kan. Uniforme standaarden voor gegevensverwerking gecombineerd met ICT-ondersteuning kunnen een adequate uitwisseling bevorderen.

KNMG, NPCF en ZN bereiden momenteel de weg hiervoor in nauw overleg met Nictiz. De KNMG vreest echter dat de slepende politieke discussie over het landelijk schakelpunt een groot obstakel kan opwerpen voor het realiseren van de IGZ-aanbevelingen.

De IGZ onderzocht de risico's voor patiënten, veroorzaakt door problemen met informatie-uitwisseling, en de rol van ICT daarbij. De belangrijkste conclusie is dat de risico's voor de patiëntenzorg die ontstaan door slechte informatie-uitwisseling niet automatisch kunnen worden opgelost door ICT. Eerst moet de basis in orde zijn.

Infrastructuur voor informatie-uitwisseling
Maar in een aantal gevallen, zo stelt de Staat van de Gezondheidszorg 2011, kunnen ICT-toepassingen wel de informatie-uitwisseling beter en efficiënter structureren en daarmee bijdragen aan de kwaliteit en veiligheid van zorg. De KNMG vreest dat de slepende politieke discussie over het landelijk schakelpunt het voortbestaan van de infrastructuur voor elektronische uitwisseling in ernstig gevaar brengt. Dit zou een groot obstakel opwerpen voor het realiseren van de dringende aanbevelingen van de IGZ.

Uniforme standaarden
De dossiervoering in veel zorginstellingen is onder de maat, zo concludeert de inspectie, die veel incomplete, niet actuele dossiers aantrof waarin relevante informatie ontbrak. Binnen een instelling is de informatie over een patiënt vaak versnipperd opgeslagen in verschillende systemen die niet met elkaar kunnen communiceren en soms onderling verschillende informatie bevatten. Dat levert risico's op voor de patiënt. Ook de informatie-uitwisseling tussen eerste lijn, ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ verloopt vaak slecht.

De KNMG deelt de conclusie in de Staat van de Gezondheidszorg 2011 dat de uitwisseling van informatie in de zorg veel beter kan. Uniforme standaarden voor opslag en deling van relevante en volledige informatie op de werkvloer, gecombineerd met ICT-ondersteuning, kunnen een uniforme uitwisseling bevorderen. KNMG, NPCF en ZN bereiden momenteel de weg hiervoor in nauw overleg met Nictiz.

Betrek de patiënt
Een punt dat in de aanbevelingen van de IGZ niet aan de orde komt is dat de gangbare informatie en informatie-uitwisseling weinig of niet georiënteerd is op de patiënt. In verschillende toepassingen is aangetoond dat oriëntatie op, en actieve participatie van patiënten de juistheid en actualiteit van de informatie bevordert en de kwaliteit en veiligheid van zorg ten goede kan komen. Daarom is het goed dat de NPCF namens patiënten en de KNMG namens artsen zich hiervoor samen inzetten.

De IGZ vindt dat structurele knelpunten in de informatie-uitwisseling met prioriteit moeten worden opgelost omdat dit veel winst kan opleveren voor de patiënt. De inspectie doet daar concrete voorstellen voor aan de beroepsverenigingen, brancheorganisaties, raden van bestuur, zorgverzekeraars en VWS. De KNMG is het met deze aanbevelingen eens.