Normal_5733

LEIDEN - Tergend langzaam haalde staatssecretaris Zijlstra het papier met de naam van de winnaar uit de grote gouden envelop. De finale was spannend geweest. Maar er kon maar een winnaar zijn van de Academische Jaarprijs op 26 oktober.

En dat werd het Leidse team van moleculair biotechnoloog Gilles van Wezel met ‘Antibiotica Gezocht'.

Breed publiek
Volgens de jury, voorgezeten door Paul Schnabel, hadden de wetenschappers van team ‘Antibiotica Gezocht' het meest overtuigend uit de doeken gedaan hoe ze het brede publiek op een vruchtbare manier deelgenoot kunnen maken van wetenschappelijk toponderzoek.

Team ‘Antibiotica Gezocht' bestaat uit onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum. Het wil het brede publiek betrekken bij de discussie rond antibioticumresistentie en laten zien waar antibiotica vandaan komen. De wetenschappers laten zien hoe makkelijk het is om een groot scala aan antibiotica te isoleren uit een simpel schepje tuinaarde. Maar ze gaan ook uitleggen waarom het desondanks zo moeilijk is om juist die antibiotica te vinden, die een oplossing bieden tegen multiresistente ziekenhuisbacteriën.

Microbiologie in middelbaar onderwijs
De prijs van 100.000 euro gaan ze inzetten voor het maken van les- en practicummateriaal voor middelbare scholen - pakketjes van een euro per stuk. Microbiologie moet namelijk een veel belangrijker plaats krijgen in het middelbaar onderwijs, betoogde Van Wezel. Daarnaast komt er een tijdelijke tentoonstelling in Museum Boerhaave over resistentie, en een permanente expositie in de nieuw op te zetten microZOO van Artis. De jury was erg gecharmeerd van deze 'breedspectrum'-benadering.

© Nationale Zorggids