Normal_5957

NIJMEGEN (Novum) - Een onderzoeker bij het UMC St Radboud in Nijmegen heeft ontslag genomen toen uitkwam dat hij onzorgvuldig was geweest met het verzamelen van onderzoeksdata. Dat heeft het ziekenhuis woensdag laten weten. De informatie die de arts had verzameld bij lichamelijk onderzoek bij patiënten bleek oncontroleerbaar en mogelijk onjuist.

De wetenschapper werkte mee aan een groot onderzoek naar pijnbeleving, waarbij voor meerdere zorginstellingen gegevens worden verzameld. Een promovendus die betrokken was bij het onderzoek trok in september aan de bel over onregelmatigheden. Op de formulieren waarop de onderzoeker zijn data verzamelde, ontbrak de handtekening van een tweede, onafhankelijke arts.

Toen de decaan de onderzoeker vervolgens op het matje riep, diende die zijn ontslag in. Ook trok hij zich terug uit landelijke commissies waarin hij namens het ziekenhuis zat.

Na het verwijderen van de data kon het onderzoek gewoon doorgaan. Patiënten hebben er volgens het ziekenhuis niet onder geleden. Een commissie doet onderzoek naar eerdere wetenschappelijke publicaties van de man.

De zorgvuldige omgang met onderzoeksgegevens staat in de schijnwerpers sinds onlangs bekend werd dat de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel jarenlang onderzoeksdata verzon. Ook daar waren het promovendi die lont roken en aan de bel trokken. Een commissie adviseerde daarop onderzoeksresultaten en vragenlijsten die aan een publicatie ten grondslag liggen ten minste vijf jaar lang te bewaren.