Normal_6457

ROTTERDAM - Prof. Jan Hoeijmakers heeft de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs 2011 gekregen. De hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Erasmus MC ontvangt de belangrijke subsidieprijs van KWF Kankerbestrijding voor zijn plannen voor baanbrekend kankeronderzoek.

Kankercellen
Prof. Hoeijmakers, ook wel bekend als de ‘ouderdomsprofessor', geldt als expert op het gebied van DNA-herstel. Zijn onderzoek berust op het feit dat elke cel continu fouten in het DNA herstelt. Vaak maken kankercellen gebruik van andere reparatiemechanismen dan normale cellen. Hierdoor zijn ze herkenbaar en ontstaan er mogelijkheden om ze te vernietigen.

Gelukkig
De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2 miljoen voor een nieuwe aanpak van prostaat- en blaaskanker. "Een bijzondere erkenning van het werk van ons team", zegt Hoeijmakers. "Maar vooral biedt het ons bijzondere mogelijkheden om nieuw onderzoek te doen dat anders niet mogelijk was geweest, omdat we er niet voldoende financiering voor zouden hebben. Ik prijs mij gelukkig dat ik in een tijd leef waarin we dit soort research kunnen doen. Er is nog zoveel te bereiken."

Genezen
Prof. Hoeijmakers hoopt binnen tien jaar met nieuwe behandelmethoden te komen voor prostaat- en blaaskanker, waardoor de ziekte teruggedrongen en in sommige gevallen geheel genezen kan worden.

Vruchten
"Het is in het begin moeilijk te voorspellen welk onderzoek iets zal opleveren, maar dat wil niet zeggen dat het niet van belang is", vertelt Hoeijmakers 6 december in een interview met de Volkskrant. "We werken hier al meer dan 25 jaar aan DNA-reparatie, en in het begin was het soms van: wat heb je daar nou aan? Maar nu begint het zijn vruchten af te werpen."