Normal_6600

MAASTRICHT (Novum) - De komende jaren is op de Nederlandse arbeidsmarkt meer vraag naar boeren, vrachtwagenchauffeurs en zorgmedewerkers. Bankiers en ict'ers zullen minder gemakkelijk een baan kunnen vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat dinsdag wordt gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers stijgt de werkgelegenheid tussen 2012 en 2016 met gemiddeld 0,4 procent per jaar. Dat komt vooral door de vergrijzing. Bijna negen op de tien nieuwe banen ontstaat door een vervangingsvraag, schrijven de onderzoekers.

Zorgopleiding
Het positieve effect van de vergrijzing vindt echter vooral plaats binnen bepaalde sectoren, zoals de zorg, transport en in technische beroepen. Voor de zorg geldt daarnaast dat er in de komende jaren meer vraag zal zijn naar mensen met een zorgopleiding.

Voor een aantal andere beroepen, zoals in de ict, geldt het positieve effect van de vergrijzing minder. Hier zijn medewerkers relatief jonger. In zowel de ict- als de bankensector constateren de onderzoekers daarnaast dat er minder vraag is, terwijl het aanbod aan afgestudeerden toeneemt.