Normal_6970

UTRECHT (Novum) - De meeste tandartsen brengen hogere kosten in rekening dan zorgverzekeraars aan vergoeding uitkeren. Zo vraagt 95 procent van de tandartsen meer voor een kroon dan door zorgverzekeraars gemiddeld wordt vergoed. Voor een vulling rekent 87 procent van de tandartsen meer, meldt verzekeringssite.nl zaterdag na onderzoek.

De vergelijkingssite analyseerde voor het onderzoek de tarieven van twintig tandartsen en legde die naast de bedragen die twintig zorgverzekeraars vergoeden.

Tandartsen bepalen sinds 1 januari zelf wat ze vragen voor een behandeling. De meeste tandartsen hebben hun nieuwe tarieven pas laat bekendgemaakt. Zorgverzekeraars hebben zelf een lijst opgesteld, waarin staat hoeveel vergoeding voor welke behandeling ze geven.

Doordat de nieuwe tarieven veelal hoger zijn dan de vergoedingen, zijn de consumenten de klos, aldus verzekeringssite.nl. Consumenten kunnen nu niet meer van zorgverzekering wisselen, dus zullen het ermee moeten doen. Verzekeringssite.nl roept de tandartsen en zorgverzekeraars op samen om tafel te gaan zitten.

Eerder vorige week werd al bekend dat de drie grootste zorgverzekeraars aan de vergoeding voor mondzorg voor kinderen vanuit de basisverzekering een maximum hebben gesteld. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meldde vrijdag zich zorgen te maken om de tariefstijgingen van de tandartsen voor zowel de mondzorg voor kinderen als voor andere verzekerden.

Volgens ZN is er geen aanleiding voor de aanzienlijke tariefstijgingen. "Wij vinden dit zorgwekkend, omdat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de mondzorg daarmee in het geding is." ZN laat onderzoek doen naar de tariefontwikkeling. De resultaten daarvan worden naar verwachting in februari bekendgemaakt.