Normal_7190

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat niet in op de kritiek uit de Kamer op de boete die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) begin deze maand oplegde aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Dat bleek donderdag tijdens een debat over de boete van 7,7 miljoen euro die de vereniging kreeg omdat ze haar leden zou hebben geadviseerd de vestigingsvrijheid in te perken.

De LHV adviseert alleen nieuwe huisartsen in hun gemeente toe te laten als de gevestigde artsen het ermee eens zijn. Dat betekent dat nieuwe huisartsen geweigerd kunnen worden, en dat is volgens de NMa in strijd met de mededingingsregels. De LHV heeft beroep aangetekend tegen de boete. Omdat die procedure momenteel in behandeling is, wilde Schippers er donderdag niets over zeggen.

Oppositiepartijen vinden dat de huisartsen een dubbel signaal krijgen. Zij worden opgedragen samen te werken om zo de beste patiëntenzorg te leveren, maar als ze dit doen dan krijgen ze een boete voor kartelvorming. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat de NMa te star is en GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman sprak van 'doorgeslagen regelgeving'.

Schippers legde uit dat de boete niet is uitgedeeld vanwege samenwerking van huisartsen, maar vanwege het opwerpen van barrières aan artsen die zich ergens willen vestigen.

Ook werden vraagtekens gezet bij de vraag of de NMa wel de juiste instantie is om toezicht te houden op huisartsen. "De zorg is geen markt", zei SP-Kamerlid Henk van Gerwen. Schippers wees erop dat huisartsenzorg al twintig jaar onder de mededingingswet valt, en dat EU-regels hiertoe nopen.