Normal_7202

NIJMEGEN - Volgens hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie Roshan Cools van de Radboud Universiteit Nijmegen is de psychiatrie aan vernieuwing toe. Psychiatrische stoornissen worden veelal behandeld met geneesmiddelen die de hersenstofwisseling beïnvloeden. Cools spreekt vandaag in Nijmegen haar oratie uit, getiteld "Psychiatrie en het Paradoxale Brein".

De effectiviteit van dergelijke behandelingen verschilt enorm. Zo heeft de ene ADHD'er baat bij Ritalin, terwijl de andere er geen of zelfs nadelige effecten van ondervindt. Deze paradox geldt niet alleen voor geneesmiddelen, maar ook voor genotsmiddelen, party- en smartdrugs.

Hoe kan het dat de één baat heeft bij bepaalde medicijnen en de ander niet? Deze vraag is tot nu toe onbeantwoord omdat behandeling wordt geïndiceerd op basis van DSM-4, waarbij ziekten worden gegroepeerd op basis van symptomen. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders en is een Amerikaans handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen; DSM-4 is de vierde en nieuwste editie.

Cools vindt dat behandeling in plaats daarvan geïndiceerd moet worden op basis van specifieke cognitieve stoornissen en aangedane hersenstructuren. Ze illustreert het belang van deze benadering aan de hand van een aantal paradoxale effecten van veelvoorkomende geneesmiddelen.

© Nationale Zorggids