Normal_7206

UTRECHT - Verpleegkundigen met voorschrijfbevoegdheid krijgen vanaf nu ook te maken met geneesmiddelenreclame. Voor verpleegkundigen zonder voorschrijfbevoegdheid is alleen gastvrijheid bij bijeenkomsten toegestaan. Wetenschappelijke verenigingen zullen hiermee rekening moeten houden bij het organiseren van bijeenkomsten, zo meldt landelijke artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst).

Reclame richting voorschrijfbevoegden
Verpleegkundig specialisten en physician assistants hebben sinds 1 januari 2012 een tijdelijke voorschrijfbevoegdheid. Ook de gespecialiseerde verpleegkundigen, als zodanig geregistreerde diabetes-, long- en oncologieverpleegkundigen, krijgen binnenkort een (permanente) voorschrijfbevoegdheid. Daarom mogen zij worden beschouwd als beroepsbeoefenaren in de zin van de Geneesmiddelenwet. Hierdoor is geneesmiddelenreclame ook in hun richting, binnen de daarvoor geldende kaders, vanaf nu toegestaan.

Gastvrijheid voor verpleegkundigen bij bijeenkomsten
Verpleegkundigen zonder voorschrijfbevoegdheid mogen beperkte gastvrijheid ontvangen. Zij mogen deelnemen aan bijeenkomsten, maar reclame gericht op deze verpleegkundigen moet worden voorkomen.

Ook wetenschappelijke verenigingen zullen met deze nieuwe regels rekening moeten houden bij het organiseren van bijeenkomsten.

De veranderingen houden verband met de wijziging van de Geneesmiddelenwet en de Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg per 1 januari 2012. Deze hebben geleid tot wijziging van de Beleidsregels gunstbetoon van de minister van VWS en tot aanpassing van de Code Geneesmiddelenreclame en de Uitwerking Normen Gunstbetoon van de Stichting CGR.