Normal_7209

UTRECHT (Novum) - Verloskundigen willen dat gemeenten vaker ontheffingen voor het rijden over busbanen geven. Bij spoedgevallen zien verloskundigen zich nu nog genoodzaakt verkeersregels te overtreden om snel ter plaatse te zijn. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen vrijdag.

De organisatie reageert op het bericht dat wegbeheerders er door het ministerie nog eens extra op zijn gewezen dat ze zelf kunnen bepalen dat verloskundigen een ontheffing kunnen krijgen voor het rijden over busbanen. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 biedt deze mogelijkheid, liet minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag weten.

Op dit moment heeft alleen de gemeente Enschede een dergelijke ontheffing verleend. "Andere gemeenten weigerden tot nu toe. We hopen dat ze daar nu toch anders tegenover gaan staan", aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsvrouw zijn er geen gevallen bekend dat het echt fout is gegaan doordat verloskundigen ergens niet snel genoeg konden komen. "Maar bij spoedgevallen is het prettig als verloskundigen over busbanen mogen rijden."