Normal_7363

AMSTERDAM - De studentenartsen van de Universiteit van Amsterdam helpen studenten gezond de eindstreep van de studie te halen. De door hun ontwikkelde internetvragenlijst met individuele terugkoppeling blijkt een groot succes.

Via de website www.studentengezondheidstest.nl kunnen studenten hun klachten op tijd herkennen en worden zij door stoplichten aangezet tot actie.

Internetvragenlijst
Studenten vullen een internetvragenlijst in en ontvangen direct persoonsgerichte feedback op hun e-mailadres, in de vorm van stoplichten: over hun gezondheid, leefstijl, kwaliteit van leven en hun tevredenheid met de studie. Ze zien hun scores afgezet tegen de gemiddelde scores van de studentenpopulatie. De feedback bevat informatie, tips en verwijzingen op maat.

Studentenproblematiek
Er komt veel op studenten af: studiestress, losmaken van thuis, omgaan met meer vrijheid, vinden van een identiteit, horen bij een groep, relaties, seksualiteit, ontdekken leefstijl, financiële en woonperikelen. Studenten ervaren veel druk. Klachten hangen dan ook vaak samen met stress.

Lichamelijk en psychisch
Studenten hebben vaker dan niet-studerende leeftijdsgenoten last van lichamelijke en psychische problemen en zoeken daarvoor vaker geen hulp, of pas in een laat stadium.

Naast onnodige verergering van klachten kunnen studenten hierdoor tevens onnodige studievertraging oplopen. Juist deze studievertraging staat nu in het middelpunt van de belangstelling.

© Nationale Zorggids

via Nieuwsbank