Normal_7898

AMSTERDAM - Werknemers moeten meer betrokken worden bij het beleid in de sectoren welzijn en jeugdzorg. Dit bevestigt het rapport ‘Tegenkracht organiseren' van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO), zo meldt vakbond Abvakabo FNV, die het belang van meer betrokkenheid al langer benadrukt heeft.

Volgens het RMO-rapport sluiten veel sturingsmechanismen van overheden niet aan bij de complexe werkelijkheid. Hierdoor kunnen handelingswijzen die tot de kredietcrisis hebben geleid ook voorkomen in andere maatschappelijke sectoren. Dit geldt ook voor de sectoren welzijn en jeugdzorg. Zo gaf 70 procent van de werknemers in de sector welzijn in een eerdere enquête van Abvakabo FNV al aan last te hebben van een hoge verantwoordingsdruk als gevolg van overheidsbeleid.

Eén van de aanbevelingen van de RMO is om meer tegenspraak binnen organisaties en sectoren tot stand te brengen. Kritiek en tegengeluiden moeten nadrukkelijk een plaats krijgen, want dat geeft meer kans om te voorkomen dat organisaties in zichzelf gekeerd raken. De RMO zegt dat het bewezen is dat ‘correctie- en controlemechanismen die draagvlak hebben binnen de eigen organisatie, effectiever zijn dan extern opgelegde correcties'.

© Nationale Zorggids