Normal_8064

UTRECHT (Novum) - Het aantal hulpvragen aan maatschappelijke werkers over oplopende schulden neemt toe.

Hierdoor lopen de wachttijden bij organisaties voor maatschappelijk werk op. Dat meldt de brancheorganisatie MOgroep maandag.

Tussen 2002 en 2010 steeg het aantal schuldhulpvragen al met zeven procent. Uit een quickscan in opdracht van televisieprogramma Eenvandaag blijkt dat deze ontwikkeling in 2011 heeft doorgezet.

De respondenten geven aan dat het aantal hulpvragen van financiële aard tussen de twee en tien procent is toegenomen. De MOgroep verwacht ook in 2012 een stijging.

"De problemen worden bovendien ingewikkelder", schrijft de organisatie. De MOgroep roept gemeenten dan ook op om niet te veel te bezuinigen op het maatschappelijk werk.

"Dit zou de wachtlijst alleen maar langer maken." Ook is er sprake van verdringing van mensen met andersoortige problemen.

Volgens MOgroep zijn gemeenten van plan het komende jaar twintig procent te bezuinigingen op het maatschappelijk werk. "Maatschappelijk werk is de eerste instantie waar mensen met problemen aankloppen", constateert de organisatie.

Daarvoor moeten zij vaak al een flinke drempel over. "Een wachtlijst is funest: één maand extra huurschuld is voor veel huishoudens al nauwelijks in te lopen."