Normal_8698

AMSTERDAM - Door een nieuwe regeling voor periodieke registratie kunnen acupunctuurartsen het hoofd moeilijk boven water houden. Dat zegt voorzitster Chun Lee Oei van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), zo meldt Artsennet.

Volgens Chun Lee Oei wordt niet alleen de arts maar de patiënt benadeeld, omdat de zorg die zij nodig hebben straks misschien niet meer kan worden aangeboden.

Alternatieve geneeswijzen worden door de overheid vaak niet gezien als medisch specialisme. Huisartsen moeten binnen vijf jaar tenminste 2080 uur ervaring hebben met individuele gezondheidszorg.

De uren waarbij een dokter bezig is met acupunctuur mogen niet worden meegeteld. Veel acupunctuurartsen dreigen daardoor hun artsentitel te verliezen. Zonder die titel mogen zij geen patiënten behandelen. Volgens Chun Lee Oei is de situatie ernstig, omdat veel patiënten gebonden zijn aan acupunctuur. Zij kunnen volgens haar niet zonder deze vorm van zorg.

Acupuncturisten die geen medische kennis bezitten kunnen niet voor het Medisch Tuchtcollege worden gedaagd. Daarom is het voor een patiënt erg risicovol om naar een ongecertificeerde acupuncturist te gaan.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema