Normal_8819

AMSTERDAM - Meer dan een derde van de Nederlandse verpleegkundigen vindt de kwaliteit in de zorg slecht en tien procent van hen denkt een burn-out te hebben, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Dat blijkt uit een groot onderzoek naar de werkdruk, de kwaliteit van zorg en tevredenheid bij meer dan 60.000 verpleegkundigen en 130.000 patiënten verdeeld over 1105 ziekenhuizen in de Verenigde Staten en twaalf landen in Europa.

In Nederland is 35 procent van de ondervraagde verpleegkundigen ontevreden over de kwaliteit van zorg; de ontevredenheid bij het Ierse verpleegkundig personeel is 11 procent, terwijl die bij de Grieken bijna de helft is.

Verder blijkt uit de studie dat een op de tien verpleegkundigen in Nederland denkt een burn-out te hebben; dat is Europees gezien het laagste percentage. In de ons omringende landen is dat tussen 25 en 30 procent. Waarschijnlijk door de huidgie economische toestand in Griekenland is daar het percentage verpleegkundigen met een vermeende burn-out 78 procent.

In de studie komt naar voren dat, naarmate verpleegkundigen meer patiënten onder hun hoede hebben, de ontevredenheid bij beiden toeneemt.

Volgens de wetenschappers van de University of Pennsylvania School of Nursing die het onderzoek verrichten, kan de tevredenheid bij zowel verpleegkundigen als patiënten worden verbeterd worden door de werkomgeving te optimaliseren.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz