Normal_9011

DEN HAAG (Novum) - Medisch spoedvervoer per helikopter van en naar Saba kan ook 's nachts plaatsvinden.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft dinsdag de nieuwe verlichting van het helipad op het lokale vliegveld op Saba in werking gesteld.

De helikopter is op het nabijgelegen Sint Eustatius gestationeerd. Vliegtuigen mogen na zonsondergang niet landen op de zeer korte landingsbaan van Saba.

Medische spoedgevallen zijn daarom aangewezen op vervoer per helikopter. Tot nu toe voldeed de verlichting op het vliegveld niet aan de internationale normen. Nachtvluchten waren slechts mogelijk met tijdelijke, provisorisch aangelegde verlichting.

Het lokale zorgverzekeringskantoor op Saba heeft in overleg met het eilandbestuur, het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Luchtvaart nieuwe verlichting laten aanbrengen op het vliegveld die voldoet aan de internationale normen.

"Bij een ernstige of levensbedreigende situatie moeten bewoners van Saba en Sint Eustatius snel en veilig naar een ziekenhuis op Sint Maarten of Guadeloupe vervoerd kunnen worden", zei Schippers. "Ik ben blij voor de eilandbewoners dat we dit met elkaar vandaag mogelijk hebben gemaakt."