Normal_9181

ROTTERDAM - Zorgpersoneel in ziekenhuizen wassen hun handen onvoldoende. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Vicki Erasmus aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zo meldt Gezondheidsnet.

Volgens Erasmus wordt het gedrag omtrent handenwassen vooral beïnvloed door de omgeving, het gedrag van collega's, gewoonte en kennis. De promovendus vertelt dat zorgerelateerde infecties een gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Ziekenhuisinfecties kunnen soms worden voorkomen als hygiënevoorschriften strikt worden nageleefd. Echter, volgens haar is dat lang niet altijd het geval. Erasmus hield een steekproef in vierentwintig ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat handhygiënerichtlijnen voor slechts 20 procent worden nageleefd.

"Dat houdt in dat op elke vijf voorgeschreven handenwasmomenten er slechts een keer echt wordt gewassen. Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen", aldus Erasmus.

"Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol-dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn", aldus de onderzoeker.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema