Normal_9598

TILBURG - Terugkerende problemen in de ouderenzorg zouden zich niet herhalen als het personeel op afroep kon worden ingehuurd, zo meldt het Brabants Dagblad. Echter, om dat te bereiken zou elke werknemer op elk gewenst tijdstip inzetbaar moeten zijn. Met het huidige personeelsbestand zit dat er voorlopig niet in.

Daarnaast is de werkdruk voor zorgpersoneel te groot als het constant onregelmatige werktijden heeft. Bovendien is het verwarrend voor ouderen als zij constant door iemand anders worden verpleegd.

"In feite heeft de overheid in 2009 bij de nieuwe financieringswijze van de verpleeghuiszorg vooral naar de wensen van de cliënten gekeken", vertelt Jacqueline van Ginneken, voormalig directeur van drie verpleeghuizen en thans adviseur van bestuurders inzake allerhande (financiële) vraagstukken in de ouderenzorg.

"Ook heeft de overheid onvoldoende oog gehad voor praktische uitvoerbaarheid en de samenstelling van het personeelsbestand. Het is een professie, geen bijbaan van een paar uur", aldus Van Ginneken.

Misschien dat er in de toekomst optimale 24-uurs zorg kan worden geboden. Voorlopig is dat nog niet mogelijk. Dat is te wijten aan het huidige zorgbudget en het aantal werknemers in de ouderenzorg.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema