Normal_9728

DEN HAAG (Novum) - Het Openbaar Ministerie bekijkt of zorgverleners die te maken krijgen met geweld gemakkelijker anoniem kunnen blijven. De handleiding voor officieren van justitie zou daartoe moeten worden aangepast. RTL Nieuws berichtte zaterdagavond dat het OM de mogelijkheid om beschermd aangifte te doen vaak onbenut laat.

Officieren zouden volgens de nieuwsrubriek vrezen dat het proces in gevaar komt, bijvoorbeeld omdat een verdachte zich goed moet kunnen verdedigen en het van belang is te weten wie aangifte heeft gedaan. Ook kreeg RTL te horen dat officieren vinden dat het anoniem houden van slachtoffers veel tijd kost.

Het OM laat weten zich in dat laatste punt niet te herkennen. "We hebben dat intern nagevraagd, maar daar is niets van gebleken", licht een woordvoerder toe. Justitie zegt verder de problematiek te begrijpen en haar best te willen doen om zorgverleners te beschermen. "Wij vinden de bescherming van de slachtoffers natuurlijk ook heel belangrijk."

Wel wijst het OM erop dat slachtoffers te maken kunnen krijgen met de juridische realiteit. Tijdens een proces zou de identiteit van een zorgverlener alsnog bekend kunnen worden, bijvoorbeeld omdat de rechter de persoon in kwestie wil horen op de zitting. Daarom moet goed bekeken worden hoe de slachtoffers beschermd kunnen worden.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vroeg in december aandacht voor de kwestie. In maart presenteerde minister van Volksgezondheid het actieplan Veilig Werken in de Zorg. Daarin zijn onder meer stappen opgenomen om het doen van anonieme aangifte te stimuleren. De NVZ laat in een reactie weten blij te zijn met het actieplan.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat het zo snel mogelijk duidelijkheid wil verschaffen. Wel kan dat nog enige tijd duren.