Normal_10270

GRONINGEN - De Napco, een organisatie met ruim 700 zelfstandige apothekers, wil graag meehelpen om verspilling van medicijnen, verbandmiddelen en hulpmiddelen te voorkomen, om daarmee onnodige kosten in de zorg tegen te gaan. De Napco is hier al tijden mee bezig, bijvoorbeeld door invulling te geven aan het preferentiebeleid, waarbij het goedkoopste medicijn dat beschikbaar is voor de kwaal wordt geleverd, zo meldt de Napco.

Volgens de organisatie zijn hierdoor honderden miljoenen bespaard. Ook zou er meer gebruik kunnen worden gemaakt van afleveringen in kleine verpakkingen. Dat is een handig en efficiënt systeem waarbij patiënten wekelijks op maat geneesmiddelen krijgen zorgt namelijk voor aantoonbaar minder spillage.

Minister Schippers zei gisteren op een congres dat zij geld wil besparen door verspilling in de zorg tegen te gaan door niet-gebruikte medicijnen, verbandmiddelen en hulpmiddelen bij patiënten te laten verzamelen door de thuiszorg, om deze later te gebruiken voor andere patiënten.

De Napco denkt dat zo'n beleid risico's met zich mee zal brengen. Bij de thuiszorg is vaak niet de juiste deskundigheid en bevoegdheid aanwezig om te beoordelen of de niet gebruikte middelen kunnen worden ingezet voor andere patiënten.

Een begaanbare route zou kunnen zijn om ongebruikte geneesmiddelen en hulpmiddelen terug te brengen naar de apotheek.Dat kan eventueel wel door de thuiszorg worden gedaan. Er moet dan sprake zijn van onaangebroken verpakkingen of stripverpakkingen.

De apotheker beoordeelt dan of er bij deze teruggebrachte medicijnen sprake is geweest van goede bewaarcondities waardoor deze geneesmiddelen onder zijn toezicht kunnen worden hergebruikt.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema