Normal_11174

DEN HAAG (Novum) - Zorgverleners hebben vaak te maken met intimidatie, pesten, ongewenste seksuele aandacht en geweld. Bijna de helft van de werknemers in de zorg (48 procent) is vorig jaar wel eens lastiggevallen door patiënten, familieleden of collega's. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

Van alle werknemers in Nederland heeft 33 procent te maken gehad met een vorm van agressie. Volgens TNO zijn die agressiecijfers stabiel in vergelijking met eerdere jaren. Ondanks dat geweld en intimidatie op de werkvloer niet is toegenomen, hebben werknemers vaker het gevoel dat agressie een gevaar op het werk is. Dit komt vooral voor bij beroepen in de publieke sector.

Vormen van agressie op het werk komen vooral voor bij werknemers die regelmatig contact hebben met patiënten, klanten of andere burgers. Hierdoor treft het geweld vaker vrouwen, omdat zij dit soort beroepen vaker uitoefenen. Ook de politie, leraren en medewerkers van winkels en supermarkten hebben net als de zorgsector vaker dan andere mensen te maken met agressie.

Geweld en intimidatie veroorzaken burnouts, meer verzuim en zorgen ervoor dat mensen sneller van baan willen veranderen. Daarom moet het onderwerp hoog op de agenda blijven staan in de discussie in Nederland over arbeidsomstandigheden, vindt TNO.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) presenteerde in maart een actieplan om hulpverleners in de zorg beter te beschermen tegen agressie. In dat plan is afgesproken dat patiënten mogen worden geweigerd als ze zicht te gewelddadig gedragen. Ook trekt Schippers de komende jaren 6,4 miljoen euro uit om agressiviteit te bestrijden. Daarnaast heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aangekondigd agressie in de zorg te willen aanpakken door het doen van anoniem aangifte beter mogelijk te maken.