Normal_11191

DEN HAAG - Uit onderzoek van zorgorganisatie ICare blijkt dat het zogeheten Verzorgend Wassen voor onder meer cliënten in de thuiszorg een tijdsbesparing van ruim 9 minuten geeft. Dat komt neer op 40 procent op een wasbeurt, zo meldt het instituut voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw.

Bij Verzorgend Wassen wordt een cliënt gewassen met een aantal wegwerpwashandjes die geïmpregneerd zijn met een speciale vloeistof. Hierdoor zijn er geen waskommen, water en handdoeken bij nodig zijn.

Het is inmiddels een bekend onderdeel van de verzorging bij verschillende zorginstanties. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral geschikt is voor mensen die niet meer of niet meer regelmatig kunnen douchen en die pijnklachten hebben of zeer vermoeid zijn.

ICare heeft een film gemaakt, 'Verzorgend Wassen - verfrissend anders' om verzorgenden te laten zien dat Verzorgend Wassen de kwaliteit van zorg verbetert.

ICare is een zorgorganisatie in Nederland voor thuiszorg, jeugdgezondheidszorg, verpleeghuiszorg en verzorgingshuiszorg. Het onderzoek en de film zijn mede gefinancierd door ZonMw.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz