Normal_11490

HAARLEM (Novum) - De Haarlemse privékliniek Laser Surgery moet met onmiddellijke ingang alle activiteiten stopzetten. De kwaliteit en veiligheid van de zorg in de kliniek zijn op belangrijke punten onder de maat, oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

In de kliniek worden vooral cosmetische ingrepen uitgevoerd zoals liposuctie, haartransplantaties en ooglid- en schaamlipcorrecties. Er is echter geen noodmedicatie aanwezig en bovendien is niet vast te stellen of de medewerkers voldoende zijn geschoold voor reanimatie.

Verder worden de richtlijnen voor het schoonmaken, desinfecteren en steriliseren onvoldoende nageleefd en worden operatieve ingrepen uitgevoerd zonder dat de risico's duidelijk zijn. Ook is er onvoldoende controle op de verdovingen, is de dossiervorming ondermaats en voldoet de kliniek niet aan de Geneesmiddelenwet.

De IGZ stelde tijdens een onaangekondigd bezoek op 1 augustus vast dat er geen aantoonbare verbeteringen waren vergeleken met de situatie die op 6 juli was aangetroffen. De inspectie gelastte Laser Surgery toen de tekortkomingen op korte termijn op te lossen. Dat is niet gebeurd.

De sluiting is sinds zaterdagochtend van kracht en wordt pas opgeheven als de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de vereiste verbeteringen zijn gerealiseerd.