Normal_11769

AMSTERDAM (Novum) - De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat het bestuur van het VUmc onmiddellijk opstapt. De federatie maakt zich grote zorgen om de veiligheid van de patiënten en vindt dat het bestuur zijn conclusies moet trekken, zegt een woordvoerder dinsdag.

Het Amsterdamse ziekenhuis werd eerder dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van een slepend conflict op de longafdeling. Het bestuur hield daarover informatie achter voor de inspectie.

De NPCF noemt het verscherpte toezicht een correcte stap maar vindt dat nog niet voldoende. De bond noemt de nieuwe zaak 'onacceptabel' en eist stevige maatregelen. Volgens de woordvoerder heeft het bestuur de zaak niet meer onder controle.

Het VUmc kwam eerder dit jaar negatief in het nieuw doordat het ziekenhuis het decor was van het televisieprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood, waarbij patiënten ongevraagd werden gefilmd. "Het vertrouwen in het ziekenhuisbestuur was daarmee al geschonden. Nu komt deze affaire er overheen", zegt de woordvoerder.

De NPCF roept behalve om het vertrek van het bestuur ook op om de gehele longafdeling voorlopig te sluiten. "Zolang het conflict niet is opgelost mogen patiënten niet aan onnodige risico's worden blootgesteld om slachtoffer te worden van een medische fout."

Het VUmc heeft als reactie op het verscherpte toezicht voorlopig alleen alle longoperaties opgeschort.