Normal_12109

AMERSFOORT - De ‘agressieve marketing' die sommige gespecialiseerde ggz-instellingen hanteren om een deel van de markt van de eerstelijnszorg te veroveren is ‘ontluisterend'. Dat vindt Hans Kamsma, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE), zo meldt het tijdschrift Psy.

De voorzitter waarschuwt dat psychologen in de eerste lijn steeds vaker te maken krijgen met tweedelijns ggz-instellingen die ook in de eerste lijn psychologische zorg aanbieden. "Met valse concurrentie op basis van ondoorzichtige afspraken en ongelijke regels kan geen sprake meer zijn van gelijkwaardige marktposities", aldus Kamsma.

Deze uitspraken doet de voorzitter naar aanleiding van onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in ‘Jaarbericht van de LVE'. Uit de cijfers van de LVE blijkt bovendien dat het aantal patiënten in de tweedelijns ggz dat naar een eerstelijnspsycholoog doorverwezen wordt veel kleiner (één procent) is dan het aantal waarbij dat niet is gebeurd, maar een behandeling in de eerste lijn wel beter en goedkoper was geweest (dertig procent).

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz