Normal_12110

ALKMAAR (Novum) - Een 48-jarige gynaecoloog wordt als het aan justitie ligt veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf wegens de dood van een baby in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vindt dat de man schuldig is aan het overlijden van het kind in mei 2009.

Volgens het OM was vooraf bekend dat het een moeilijke bevalling ging worden. Met de gynaecoloog was afgesproken dat het kindje met een keizersnee zou worden gehaald als een natuurlijke verlossing te lang zou duren. Aan die afspraak hield de vrouwenarts zich niet. Hij diende de moeder juist medicatie toe die de weeën opwekte en vertrok daarna naar huis om te eten.

Tijdens de geboorte ontstond een complicatie waarbij het meisje in de buikholte van haar moeder terechtkwam. Ze werd alsnog met een keizersnee uit de buik gehaald en gereanimeerd. De gynaecoloog arriveerde te laat bij die ingreep. Twee dagen later overleed het kindje.

De medisch specialist wordt verder verweten dat hij de vrouw na de bevalling achterliet bij de verloskundige zonder duidelijke opdracht op te geven. Hiermee nam de man een hoog risico, vindt het OM. Vanuit huis kon hij de toestand van moeder en baby niet in de gaten houden en zou hij te laat zijn als er moest worden ingegrepen.

De ouders deden na de mislukte bevalling aangifte tegen de gynaecoloog, de verloskundige en het ziekenhuis. Justitie besloot alleen de gynaecoloog te vervolgen. Naast de voorwaardelijke celstraf eiste het OM ook een voorwaardelijke ontzegging uit zijn beroep voor een jaar, met een proeftijd van twee jaar. Hij maakt als het aan justitie ligt ook vijfduizend euro over aan de stichting Make a Memory, die foto's maakt van ernstig zieke, stervende of overleden baby's.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.