Normal_12127

DEN HAAG (Novum) - De proef met vrije tarieven bij tandartsen mag met ingang van volgend jaar worden stopgezet. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een zaak die tandartsverenigingen hadden aangespannen tegen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Dit jaar begon een proef waarbij tandartsen de tarieven zelf mochten bepalen. De bedoeling was dat prijzen hierdoor zouden dalen. De proef moest drie jaar duren, maar na een halfjaar keerde een Kamermeerderheid zich tegen het experiment omdat uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit bleek dat de prijzen zijn gestegen. Daarop besloot Schippers het experiment te beëindigen.

Onder meer de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde stapte naar de rechter om de zorgvuldigheid van dat besluit te toetsen. Volgens de rechtbank worden de belangen van de tandartsen niet onevenredig hard getroffen. Ook valt volgens de rechter niet uit te sluiten dat de investeringen die de tandartsen voor de proef hebben gedaan met ingang van volgend jaar hun waarde behouden.