Normal_12288

GRONINGEN - Ouders van kinderen met eczeem zijn meer tevreden over de behandeling wanneer die door een verpleegkundig specialist is gegeven dan wanneer een dermatoloog een standaard medische behandeling geeft, zo blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marie-Louise Schuttelaar van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Zij deed onderzoek naar de verschillen tussen twee behandelingen bij in totaal 160 kinderen en adolescenten met eczeem. De ene helft werd behandeld door een dermatoloog, terwijl de andere helft vanaf het eerste consult in het ziekenhuis bij een verpleegkundig specialist onder behandeling was.

De ernst van het eczeem bij de kinderen bleek in beide behandelgroepen significant te zijn verbeterd. Ook de kwaliteit van leven van zowel het kind als de familie was in beide groepen verbeterd. Terwijl de behandeluitkomsten van de beide behandelingen even goed waren, bleken de ouders van de kinderen met eczeem die door de verpleegkundig specialist werden behandeld echter significant tevredener te zijn.

Bovendien was de behandeling door een verpleegkundig specialist kosteneffectiever. Op jaarbasis bleken de gemiddelde gezondheidszorgkosten 658 euro per kind te zijn in de groep die door de verpleegkundig specialist werd behandeld, tegenover 801 euro in de groep die onder behandeling van de dermatoloog was. De familiekosten waren 302 euro in de eerste groep en 608 euro in de dermatologengroep.

Schuttelaar concludeert dat een taakherschikking positieve effecten kan hebben op de kwaliteit van zorg, de gezondheidszorgkosten en de toegangstijd voor patiënten.

Marie-Louise Schuttelaar promoveerde overigens vorige week maandag aan de Rijksuniversiteit Groningen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz