Normal_12466

ZOETERMEER - Voor ziekenhuismedewerkers is er een leidraad ontwikkeld om de nachtdiensten zo veilig en gezond mogelijk door te kunnen komen, zo meldt de vakbond Abvakabo FNV.

Het eerste exemplaar van het boekje ‘Goedenacht. Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid' werd afgelopen maandag bij aanvang van de nachtdienst in het Medisch Centrum Alkmaar door Elise Merlijn van de bond overhandigd aan de medewerkers.

In deze bureauklapper staan naast tips en informatie over gezondheid en veiligheid ook gezonde recepten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat geschikte voeding zowel voor als tijdens de nachtdienst de vermoeidheid vermindert.

"Het boekje is een steuntje in de rug, maar natuurlijk niet het ei van Columbus. Voor gezond werken in onregelmatige dienst is meer nodig", zegt Merlijn. "Voor ons is dit een steeds terugkerend onderwerp aan de cao-tafel en bij de ontwikkeling van het arbeidsomstandighedenbeleid. Zeker nu wij zien dat de werknemerspopulatie in de ziekenhuizen stijgt en er meer oudere werknemers komen die langer onregelmatiger moeten werken."

Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen biedt ziekenhuizen en hun medewerkers het boekje kosteloos aan.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz