Normal_12942

AMSTERDAM - De heer Arjen van der Pol, voormalig bestuurssecretaris van de Stichting PALGA, het landelijke registratie systeem voor de pathologie, heeft gisteren als eerste de J.C. Pompe-penning in ontvangst mogen nemen, zo meldt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

De penning werd door de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) aan hem toegekend vanwege zijn grote inzet en verdienste voor de Nederlandse Pathologie.

De patholoog Joannes Cassianus Pompe beschreef als eerste de naar hem vernoemde zeldzame erfelijke spierziekte, de Ziekte van Pompe. Hij werkte tot zijn dood in het Amsterdamse ziekenhuis. Hij speelde een rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd door de Duitse bezetter gearresteerd toen in februari 1945 in zijn laboratorium een illegale zender werd gevonden. Samen met 19 andere personen werd hij later gefusilleerd, als represaille voor een aanslag in Sint Pancras.

Overigens werd al in 2011 bekend gemaakt dat Van der Pol in aanmerking kwam voor de penning. Deze kon echter pas officieel worden uitgereikt toen de kunstenaar Mirjam Mieras de penning had voltooid.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz