Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

NIJMEGEN - Tweederde van de patiënten met borstkanker wil graag advies van de huisarts over de kwaliteitsverschillen in borstkankerzorg en iets minder dan eenderde ziet de zorgverzekeraar tevens als informatiebron.

Dit blijkt uit een enquête in opdracht van zorgverzekeraar CZ en uitgevoerd door IQ Healthcare en Dautzenberg Research & Advice. IQ Healthcare is een aan het UMC St Radboud gelieerde onderzoekscentrum dat de kwaliteit en veiligheid van zorg bestudeert. Dautzenberg Research & Advice is een praktijkgericht onderzoeksbureau voor de zorg en welzijn.

Verder blijkt dat 92 procent van de ondervraagden zich bewust is van kwaliteitsverschillen in borstkankerzorg. Tevens hechten zij veel waarde aan transparantie en het beschikbaar zijn van informatie over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg.

Toch heeft uiteindelijk minder dan tien procent de verschillende ziekenhuizen op basis van openbare informatie over de kwaliteit van de borstkankerzorg met elkaar vergeleken en bij slechts drie procent i de kwaliteitsinformatie ook daadwerkelijk doorslaggevend voor de keuze van het ziekenhuis.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz