ambulance

GRONINGEN (Novum) - Het werken op de ambulance wordt onaantrekkelijk gemaakt door Ambulancezorg Nederland (AZN). Dat stelt Abvakabo FNV na de eerste cao-onderhandelingen met de werkgever van 5500 medewerkers in de ambulancezorg.

De werkgeversorganisatie wil de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden ingrijpend verslechteren, concludeert de vakbond uit voorstellen van AZN. Het eerste cao-overleg tussen Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en AZN liep daarom donderdag vast.

Ambulancemedewerkers beginnen volgens Abvakabo als het aan AZN ligt in de toekomst op elke willekeurige standplaats met hun dienst. Daardoor zijn ze veel meer tijd kwijt aan reizen. Ook dreigt het personeel geen onregelmatigheidstoeslag meer te krijgen voor werken in de avonduren en zou de werkgeversorganisatie de reiskostenvergoeding willen verlagen.

De voorstellen zijn voor de vakbonden 'volstrekt onaanvaarbaar'. "AZN moet juist het zware werk op de ambulance verbeteren om de sector aantrekkelijk te houden voor werknemers", stelt Abvakabo FNV-bestuurder Fred Seifert. "We hebben ambulancepersoneel de komende jaren namelijk keihard nodig."

De huidige cao loopt 31 december af. De vakbonden willen voor de nieuwe cao een loonsverhoging van drie procent, waarvan tweeënhalf procent bedoeld is voor de verhoging van het salaris en een half procent wordt gebruikt voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.