Ambulance, AZN, cao overleg

AMSTERDAM – Het eerste cao-overleg tussen CNV Publieke zaak, Abvakabo FNV en Ambulancezorg Nederland (AZN) is gisteren vastgelopen. De vakbonden gaan niet akkoord met de voorstellen van AZN, omdat de huidige arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden sterk gaan verslechteren, zo meldt Abvakabo FNV.

Zo moet ambulancepersoneel op elke willekeurige plek kunnen beginnen met hun dienst, waardoor zij veel meer tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer. Bovendien krijgen zij hiervoor minder reiskostenvergoeding. Ook krijgt ambulancepersoneel geen onregelmatigheidstoeslag voor werken in de avonduren en wil AZN dat vakantie-uren ook ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld scholing.  Daarnaast stijgt ook de werkdruk door de door werkgevers vastgestelde werkroosters.

Er is voorgesteld de komende tijd informeel overleg te voeren om te kijken of de partijen nader tot elkaar kunnen komen. Onderwerpen van gesprek zijn daarbij de aanpassing van de huidige cao, de nieuwe cao en de daarmee samenhangende loonsverhoging voor het personeel.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal