Campagne verstandig kiezen

UTRECHT - Tijdens het 3e Nationaal Kwaliteitscongres Medisch Specialisten op 9 november hebben de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en ZonMw een convenant getekend waarin zij de samenwerking voor de campagne 'Verstandig Kiezen' hebben bekrachtigd. 

De campagne is bedoeld om medisch specialisten en patiënten te helpen verstandige keuzes in de zorg te kunnen maken, vanwege het toenemend aantal chronisch zieken en welvaartsziekten. Ook door de stijgende zorgkosten is het belangrijk dat het geld dat er is efficiënt wordt besteed. 

Met de campagne nemen medisch specialisten hun verantwoordelijkheid op het gebied van kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. De ontwikkeling van lijsten voor medisch specialisten en patiënten ter ondersteuning bij het verstandig kiezen is daarbij een specifiek aandachtspunt.

ZonMw benadrukt tevens de bijdrage van toegepast wetenschappelijk onderzoek. Eerder bekritiseerde ZonMw al het gebrek aan investering in deze vorm van onderzoek.

De campagne is geïnspireerd door de Amerikaanse campagne 'Choosing Wisely' en zal de komende maanden worden uitgewerkt. OMS en ZonMw nodigen ook andere partijen in de zorg uit om aan de campagne deel te nemen.

 © Nationale Zorggids / Ype van Woersem