Verschil in voorgeschreven medicijnen

UTRECHT - Uit het rapport 'Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen 2012' van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat patiënten uit Limburg het minst volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) worden behandeld. Dat meldt ZorgKrant.

In Zwolle, Ede-Wageningen, Coevorden en Almere worden de richtlijnen het best gehanteerd. "De verschillen tussen de regio's zijn niet alleen groot, ze nemen ook toe, vooral bij het voorschrijven van RAS-remmers (een bloeddrukverlager)", aldus Ruud Coolen van Brakel, directeur van IVM.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat apotheekhoudende huisartsen minder volgens de richtlijnen voorschrijven dan niet-apotheekhoudende artsen. Ook werd onderzocht hoe de situatie was bij de verschillende zorgverzekeraars. Hieruit kwam zorgverzekeraar Salland als beste uit de test. Verzekerden bij Azivo worden het minst volgens de richtlijnen behandeld.

Waarom er precies zulke verschillen in het voorschrijfgedrag van huisartsen zijn is niet duidelijk. Om die reden heeft het IVM in het rapport het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanbevolen een uitgebreid onderzoek te doen. Wel worden enkele mogelijke verklaringen genoemd. Zo kunnen bevolkings- en huisartskenmerken, beleid van zorgverzekeraars en marketingactiviteiten van de farmaceutische industrie van invloed zijn op de gevonden verschillen. 

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem