Miljoenen kostenpot voor schoonmaak fosfosfabriek

MIDDELBURG (Novum) - De overheid dreigt op te draaien voor het opruimen van radioactief materiaal bij de Zeeuwse fosforfabriek Thermphos. Die kosten zijn enorm, meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken.

Bij de productie van fosfor blijft licht radioactief materiaal over. De kosten voor het verwijderen van het radioactieve afval zou in de honderden miljoenen euro's lopen. De ontmanteling en afvoer van de vervuilde grond gaat vermoedelijk een veelvoud daarvan kosten.

In de notitie staat volgens RTL Nieuws dat het aannemelijk is dat het in laatste instantie de rijksoverheid is 'die zich de opruiming en daarmee ook de kosten daarvan zal moeten aantrekken'.

De fosforproducent wordt waarschijnlijk woensdag failliet verklaard. Er zijn nog wel gesprekken gaande over overname. Het ministerie van Economische Zaken zou daarom nog niet vooruit willen lopen op kosten die eventueel moeten worden gemaakt.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil een spoeddebat over de kwestie. Het Kamerlid wil daarbij opheldering over de totale kosten van een schoonmaakactie.