Onderzoek

ROTTERDAM (Novum) - De Inspectie SZW heeft woensdag ten onrechte gemeld een chemisch bedrijf in het Botlekgebied bij Rotterdam stil te hebben gelegd. De inspectie past eerst nog wederhoor toe, voordat over het bedrijf een definitief besluit wordt genomen, heeft de instantie donderdag bekendgemaakt.

De Inspectie SZW maakte woensdag bekend dat de dienst Organik Kimya een verbod heeft opgelegd tot het gebruik van de controlekamer. Ook zou de onderneming haar activiteiten pas weer mogen hervatten als het bedrijf maatregelen heeft genomen.

Deze mededeling klopte niet, aldus de inspectie donderdag. "De inspectie heeft een voornemen geuit om een verbod tot het gebruik van de controlekamer op te leggen. Na hoor en wederhoor zal een definitief besluit worden genomen."

Aanleiding voor de tik op de vingers was een onaangekondigde nachtelijke inspectie bij het bedrijf. Daarbij bleek dat de toestand in de controlekamer van het bedrijf onder de maat is. Vanuit de kamer worden de chemische processen bestuurd. Bij een incident met gevaarlijke stoffen kunnen volgens de inspectie grote risico's voor de werknemers in deze kamer ontstaan.

Organik Kimya maakt onder meer polymeeremulsies en speciale chemicaliën. Het in 1965 opgerichte bedrijf gebruikt daarbij gevaarlijke stoffen.