Normal_chirurg1

SPIJKENISSE (Novum) - Tegen een cardioloog en een internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is donderdag aangifte gedaan. De aangifte is gedaan door nabestaanden van een 72-jarige man uit Spijkenisse, die begin dit jaar overleed nadat fouten zouden zijn gemaakt in zijn behandeling. De dochter van de man heeft tegen RTV Rijnmond gezegd dat ze erkenning wil.

De aangifte bevat verschillende aanklachten, waarvan de zwaarste poging tot doodslag is. De dochter stelt dat er 'eigenlijk niets is dat genoegdoening geeft'. De familie zou eerder al gelijk hebben gekregen van het medisch tuchtcollege en het ziekenhuis zelf.

De dood van de man zou voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aanleiding zijn geweest de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in Spijkenisse te onderzoeken. De verpleegafdeling cardiologie werd vorige week gesloten, toen uit onderzoek bleek dat de sterftecijfers van de afdeling in 2010 verhoogd waren.

De cardiologen in het ziekenhuis stelden mogelijk foute diagnoses, zo gaf het ziekenhuis onlangs toe. Zo gingen zij uit van verkeerde oordelen van laboranten en hielden ze geen rekening met andere ziektes van een patiënt. Ook werd tegen de richtlijn in morfine gebruikt voor stervenshulp bij patiënten.

De vier cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moesten donderdag van de IGZ per direct al hun werkzaamheden neerleggen. Het hospitaal meldt donderdag dat de vier in ieder geval de komende zes weken niet werken in het ziekenhuis. In die periode gaan de cardiologen 51 dossiers van in 2010 overleden cardiologiepatiënten doornemen.