Normal_chirurg_operatie

UTRECHT - Bij de keuze van een bepaald medisch specialisme is de thuissituatie van de geneeskundestudent steeds vaker van doorslaggevend belang. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

Dat betekent bijvoorbeeld ook dat de sekseverschillen bij de specialisatiekeuze een steeds minder belangrijke rol spelen. Het beeld dat er meer mannelijke chirurgen zijn en meer vrouwelijke gynaecologen begint volgens de onderzoekers te veranderen.

“Als ze (geneeskundestudenten, red.) een partner krijgen of een kind, laten vooral vrouwen moeilijk met het privéleven te combineren specialismen schieten”, zegt NIVEL-onderzoeker Phil Heiligers. “Dan kiezen ze voor huisarts, kinderarts of gynaecologie.” Volgens hem zijn dit vaak ook al op interesse gebaseerde keuzes.

Een keerzijde aan deze trend is echter dat bepaalde specialismen steeds minder worden gekozen. “Misschien kunnen deze specialismen aantrekkelijker worden gemaakt. Bijvoorbeeld door ze gezinsvriendelijker te organiseren. Maar de aantrekkelijkheid zit ook in de cultuur binnen specialismen”, aldus Heiligers.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz